[ROE086 MCQ] AKTU B.Tech 8th Sem Unit 2 ‘Renewable Energy Resources’ 270+ MCQ

Multiple Choice Questions on Renewable Energy Resources [ ROE086 MCQ ] UNIT 2

Renewable Energy Resources – ROE086

(Option In bold font is Answer)

Unit-2

1. The efficiency of the solar cell is about
(a). 25 %
(b). 15 %
(c). 40 %
(d). 60 %

2. Direct Solar energy is used for
(a). Water heating
(b). Distillation
(c). Drying
(d). All of the above

3. Which radiation has a unique path ?
(a). Direct
(b). Diffuse
(c). Both

4. What is the standard value of solar constant ?
(a). 1366 W/m^2
(b). 1367 W/m^2
(c). 1368 W/m^2
(d). 1370 W/m^2

5. The rate of incident energy per unit area of a surface is known as:
(a). Albedo
(b). Irradiance
(c). Zenith
(d). None of above

6. A ball dropped on the sand bed creates a depression due to its
(a). Potential energy
(b). Kinetic energy
(c). Position energy
(d). None of the above

7. Composting is a method of disposal of organic solid waste. Where was the country’s first aerobic
composting plant set up in 1992?
(a). Delhi
(b). Mumbai
(c). Kolkata
(d). Chennai

8. How much water can be heated in a day by a 2-m´ flat-plate collector?
(a). 50 litres
(b). 100 litres
(c). 300 litres
Multiple Choice Questions on Renewable Energy Resources ROE086 MCQ
(d). 500 litres

9. The electricity from small hydropower is generated through
(a). IC engine
(b). Steam engine
(c). Turbine and generator
(d). Transformers

10. At present, what position India occupies in terms of the generation of wind power in the world?
(a). Fourth
(b). First
(c). Third
(d). Ninth

11. Which of the following areas in India has the most promising geothermal field?
(a). Puga valley in Ladakh
(b). The Sundarbans in West Bengal
(c). Tattapani in Orissa
(d). Dehra Dun in Uttarakhand

12. Which of the following is the biggest source of biogas in rural India?
(a). Kitchen waste
(b). Leaves
(c). Cow dung
(d). Industrial waste

13. Which renewable energy source contributes to maximum generation of power in India?
(a). Wind
(b). Solar
(c). Geothermal
(d). Biomass

14. The energy possessed by an object due to its motion is known as
(a). Potential energy
(b). Kinetic energy
(c). Motion energy
(d). None of the above

15. Which of these is the organic waste in the garbage?
(a). Plastic bags
(b). Vegetable peels
(c). Glass
(d). Metal

16. In which form of energy can the solar energy be used?
(a). Thermal energy
(b). Electrical energy
(c). Mechanical energy
(d). All of the above
Multiple Choice Questions on Renewable Energy Resources ROE086 MCQ

17. The term penstock is related to
(a). Solar energy
(b). Wind energy
(c). Small hydropower
(d). Biomass

18. Horizontal-axis wind mills of modern design can
(a). Always turn to face wind
(b). Not adjust its output
(c). Not turn to winds directions
(d). Not turn to face wind

19. What is the main by product of burning hydrogen for fuel?
(a) Water
(b) Ash
(c) Oxygen
(d) Steam

20. The maximum number of family-size biogas plants installed in the world are in
(a) USA
(b) India
(c) Germany
(d) China

21. The heat from the interior of the earth that can be utilized as source of energy is called
(a) Geothermal energy
(b) Earthquake energy
(c) Systemic energy
(d) Earth crest energy

22. The zenith angle is the angle made by the sun’s rays with the _____ to a _____ surface.
(a). normal, horizontal
(b). tangent, horizontal
(c). normal, vertical
(d). tangent, vertical

23. Solar radiation flux is usually measured with the help of a
(a). Anemometer
(b). Pyranometer
(c). Sunshine recorder
(d). All of the above

24. The angle made by the plane surface with the horizontal is known as
(a). Latitude
(b). Slope
(c). Surface azimuth angle
(d). Declination
Multiple Choice Questions on Renewable Energy Resources ROE086 MCQ

25. The angle made in the horizontal plane between the horizontal line due south and the projection of
the normal to the surface on the horizontal plane is
(a). Hour angle
(b). Declination
(c). Surface azimuth angle
(d). Solar altitude angle

26. The hour angle is equivalent to
(a). 10° per hour
(b). 15° per hour
(c). 20° per hour
(d). 25° per hour

27. The complement of zenith angle is
(a). Solar altitude angle
(b). Surface azimuth angle
(c). Solar azimuth angle
(d). Slope

28. The following type of energy is stored as latent heat
(a). Thermal energy
(b). Chemical energy
(c). Electrical energy
(d). Mechanical energy

29. The power from the sun intercepted by the earth is approximately
(a). 1.8 x 10^(8) MW
(b). 1.8 x 10^(11) MW
(c). 1.8 x 10^(14) MW
(d). 1.8 x 10^(17) MW

30. In the paraboloid dish concept, the concentrator tracks the sun by rotating about
(a). One axes
(b). Two axes
(c). Three axes
(d). None of the above

31. Maximum efficiency is obtained in
(a). Flat plate collector
(b). Evacuated tube collector
(c). Line focussing collector
(d). Paraboloid dish collector

32. A liquid flat plate collector is usually held tilted in a fixed position, facing ___ if located in the
northern hemisphere.
(a). North
(b). South
(c). East
(d). West

33. Surface azimuth angle varies from
Multiple Choice Questions on Renewable Energy Resources ROE086 MCQ
(a). 0 to 90°
(b). -90 to 90°
(c). 0 to 180°
(d). -180° to 180°

34. What is unit of nuclear radiation?
(a). Reaumur
(b). Roentgen
(c). Rankine
(d). Pascal

35. HLW stands for ______.
(a). High and Low water
(b). High Level Waste
(c). Heated Low Level water
(d). High and Low Waste

36. Local Apparent Time or Local Solar Time is defined as
(a). Standard time – Equation of time correction ± 4(standard time longitude – longitude of
location)
(b). Standard time + Equation of time correction + 4(standard time longitude – longitude of
location)
(c). Standard time + Equation of time correction – 4(standard time longitude – longitude of
location)
(d). Standard time + Equation of time correction ± 4(standard time longitude – longitude of
location)

37. Solar cells,for power generation,entail the following major disadvantages
(a). Variable power
(b). High cost
(c). Lack of availability
(d). Large area requirement

38. Which type of absorber increases the heat transfer area over a simple flat plate absorber of the
same capacity?
(a). Porous absorber plate
(b). Non-porous absorber plate
(c). Over lapped glass absorber
(d). Finned absorber

39. How is heat loss over come in liquid plate collectors?
(a). By insulation
(b). By casing
(c). By the transparent cover
(d). From provided tubes

40. Which part of flat plate collectors is coated in black?
(a). Transparent cover
(b). Absorber plate
(c). Insulation
(d). Fins
Multiple Choice Questions on Renewable Energy Resources ROE086 MCQ

41. What are provided to minimize heat loss?
(a). Absorber plate
(b). Surface plate
(c). Insulation
(d). Casing

42. Temperature attained by cylindrical parabolic collector is of the order of
(a). 50 – 100°C
(b). 100 – 150°C
(c). 150 – 200°C
(d). 200 – 300°C

43. The function of a solar collector is of converting solar energy into
(a). Radiations
(b). Electrical energy directions
(c). Thermal energy
(d). All of these

44. Reflector mirrors used for exploiting the solar energy are called
(a). Mantle
(b). Heliostats
(c). Diffusers
(d). Ponds

45. A pyrometer is used for the measurements of
(a). Diffuse radiations only
(b). Direct radiations only
(c). Both direct and diffused radiations
(d). None of the above

UNIT 1 Renewable Energy Resources ROE086 MCQ

Leave a Comment